Chiar dacă temperaturile actuale nu sunt tocmai de iarnă, tot avem nevoie de căldura potrivită pentru a ne simți confortabili în casă. Printre posibilitățile prin care te poți încălzi se numără și caloriferele electrice, potrivite mai ales când apare o problemă la sistemul principal de încălzire, adică la centrala termică.
Cel mai bun calorifer electric arată la fel precum caloriferele clasice. Partea bună este că există variante care se încadrează în design-ul casei, însă, ceea ce contează cu adevărat este eficiența lor.
Ce este caloriferul electric?
Caloriferul electric este o unitate umplută cu un anumit fluid termic sau cu elemente uscate, ce se vor încălzi și vor transfera căldura în camera unde se află. Până nu demult, să te încălzești cu ajutorul caloriferelor electrice a fost destul de costisitor.
Însă, pe piață au apărut modele care consumă foarte puțin, existând chiar opțiuni de sine stătătoare care înlocuiesc întru-totul caloriferele clasice. În jur de două treimi din căldura pe care o produc de va crea cu ajutorul procesului de convecție.
Aceste aparate de încălzire oferă performanță și un nivel ridicat de eficiență energetică. Din aceste motive, caloriferele câștigă de-a lungul anilor din ce în ce mai mulți adepți. Unele caracteristici speciale ale lor sunt:
- reglarea temperaturii pentru fiecare aparat în parte;
- zgomot redus;
- sistem de protecție împotriva supraîncălzirii.
Care este cel mai potrivit calorifer electric pentru nevoile personale?
După cum am specificat și în rândurile anterioare, caloriferele electrice sunt aparate de diferite forme, dimensiuni, modele și funcționalități. Pe piață vei găsi o gamă largă, realizate de diferite companii de top.
Cu toate acestea, în alegerea caloriferului electric potrivit pentru nevoile tale trebuie să acorzi atenție asupra câtorva detalii importante:
- consumul energetic – consumul se va situa undeva între 1 și 3 kW/h; odată cu puterea mai mare, va crește și consumul;
- suprafața – dimensiunile spațiului ce urmează să fie încălzit; cu cât este mai mare spațiul, cu atât va necesita mai mulți elemenți, motiv pentru care consumul va crește și el;
- protecție împotriva supraîncălzirii;
- mobilitate – unele calorifere se montează direct pe perete, în timp ce altele prezintă un mâner și roți cu ajutorul cărora pot să fie mutate dintr-o parte în alta a încăperii;
- termostat – cele mai premium calorifere vor avea un termostat încorporat, ce controlează temperatura;
- prețul – pe piață le vei găsi cu prețuri cuprinse între 100 și câteva sute de lei.
Așadar, caloriferele electrice sunt foarte asemănătoare celor clasice cu care suntem obișnuiți. Vei putea găsi o gamă variată de modele și dimensiuni, ce se vor potrivi cu nevoile personale pe care le ai.
În unele țări s-ar putea să le întâlnești mai des decât te așteptai, fiind chiar principalele metode de încălzire a oamenilor.